Essentiële olie voor beginners.

Essentiële olie voor beginners.

09/06/2020 - 20:37

BACK TO THE ESSENCE: Magie van een plant

Essentiële olie voor beginners.Essentiële olie voor beginners.Essentiële olie voor beginners.Essentiële olie voor beginners.

Waarom bevatten planten essentiële oliën?

Een plant beschermt zich met essentiële oliën tegen bacteriën, schimmels, insecten,... of ze gebruiken het aroma om bepaalde insecten of dieren aan te trekken voor oa bestuiving. Wij kunnen dus dezelfde essentiële olie gebruiken om beestjes aan te trekken of juist weg te houden.

Geuren bepalen ons humeur en onze emoties.

De impact op ons als mens

Ruiken is voor ons als mens een belangrijk zintuig. We onderscheiden hiermee of iets rot of eetbaar is, giftig of niet,... Het geeft ons informatie die van levensbelang is. Door te inhaleren krijgen we de snelste connectie met de hersenen. De geur triggert ons ‘huis van emoties’ in de hersenen die dit gaan herkennen. Vandaar dat geuren zo een grote emotionele impact op ons hebben.

Essentiële oliën zijn een krachtig hulpmiddel om je mentale, fysieke, emotionele en spirituele gezondheid op een natuurlijke manier te boosten.

De kracht van essentiële oliën

Essentiële oliën zijn 60keer krachtiger dan kruiden. Vb: 1druppel essentiële olie van pepermunt = 28 koppen pepermuntthee.

Waarom is er een prijsverschil bij essentiële oliën?

De manier waarop essentiële oliën bekomen worden is heel belangrijk om de kwaliteit te kunnen garanderen.

Het is heel afhankelijk van de hoeveelheid grondstof die je nodig hebt om een bepaalde hoeveelheid essentiële olie te krijgen. (Vb je hebt 1kilo lavendelbloemetjes nodig voor 10ml lavendel olie of 60rozenblaadjes voor 1 druppel essentiële olie)

Opgelet met synthetische essentiële oliën. Je merkt dit meteen aan de prijs dat deze niet de pure variant is. Je herkent dit aan “Fragrance” of “Parfum”. Bij deze komt er weinig “plant” aan te pas en hebben vaak de structuur van een massage olie.

Heeft het zin dat je spaarzaam bent met je essentiële olie?

Sommige essentiële oliën oxideren of vervliegen sneller dan de anderen. Nadat ze hun houdbaarheidsdatum hebben overschreden hebben, wordt de kans groter dat de EO een allergische reacties of huidirritaties gaat veroorzaken. Je merkt dit snel aan de geur en de textuur kan veranderen. Daarom is het best dat je deze gewoon gezellig opgebruikt dan dat je er heel spaarzaam mee omgaat!

TIP: Als de houdbaarheidsdatum van je essentiële olie overschreden is, dan kun je er nog altijd schoonmaakproducten mee maken.

TIP: Verdubbel je houdsbaarheidsdatum door ze in de koelkast te bewaren.

Investeer jij toch in rozen, dan moet hij vast worden in de koelkast (anders is hij niet puur)

Houdsbaarheidsdatum (na opening)

1 jaar: oa mandarijn, sinaasappel, limoen, wierook, citroengras, den

2-3 jaar: bijna elke andere essentiële olie

4-8 jaar: patchouli

Hoe bewaar je het best je essentiële oliën

Je moet vooral weten dat essentiële oliën gevoelig zijn aan:

 • Zuurstof (hoe leger het flesje is, hoe groter de kans op oxidatie)
 • Warmte (Zet de flesjes niet aan een raam)
 • Licht (vandaar dat essentiële oliën steeds in donkere flesjes moeten zitten en nooit een plastic flesje)

Hoe gebruik je een essentiële oliën?

 • Aromatisch: Via een diffuser of roomspray kan je het aroma van de essentiële oliën verspreiden in een ruimte. Dit is een krachtige manier om het te verspreiden, om de lucht te zuiveren, problemen met de luchtwegen te verzachten.
  TIP: Gebruik jij de diffuser om bv geconcentreerd te blijven tijdens het studeren (met rozemarijn)? Gebruik je diffuser 30 min. Na 20 minuten is de impact op het lichaam het grootst. Daarna ontstaat er gewenning en verliezen de oliën hun kracht. Het is beter deze om het half uur weer aan te zetten. Gebruik je de diffuser enkel voor plezier, dan kan je hem heel de dag laten werken.
 • Huidcontact: Spring hier voorzichtig mee om! EO worden geabsorbeerd door de huid. Breng essentiële oliën nooit rechtstreeks aan op je huid. Verdun dit steeds een massageolie, badolie of badzout. Breng ze aan op je voetzolen, die hebben grotere poriën waardoor de olie sneller opgenomen wordt. Onverdund gebruik van EO kan leiden tot irritaties en allergische reacties.
  TIP: Hoe verdun je met de massage of badolie van RainPharma:
  5 theelepels basisolie = 2 druppel EO.
 • Helend: Je kan er een insectenbeet of irritaties mee verzachten
 • Huis en kuis: Je kunt een essentiële olie ook gebruiken om te poetsen (ontvetten, ontsmetten,...)
 • Parfum: Gebruik op een tissue in je handtas of je mouw. Gebruik een watje om tussen de ventilator te steken tussen de auto.